Следвайте Гласове в Телеграм и ИнстаграмОбществените очаквания към новия главен прокурор, да възстанови

...
Следвайте Гласове в Телеграм и ИнстаграмОбществените очаквания към новия главен прокурор, да възстанови
Коментари Харесай

Румен Радев: ВСС е изтъкан от зависимости. Берем отровните плодове на „сглобката“, която реши да променя Конституцията

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм

Обществените упования към новия основен прокурор, да възвърне възприятието за правдивост, са големи. В тази задача следва той да се употребява с високо публично доверие, а това изисква легитимност на неговия избор. Настоящият Висш правосъден съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи публични упования. Нееднократно показва, че е зависим на политическата обстановка и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне единствено един претендент на този пост. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти след откриването на Годишната среща на локалните управляващи, проведено от Националното съдружие на общините в Република България.

„ Народните представители, сегашни и бъдещи, би трябвало да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези значими органи, какъвто е и Висш съдебен съвет, не е въпрос на предпочитание и благоприятни условия, а е тяхно конституционно обвързване. И това би трябвало да стане допустимо най-скоро “, уточни още Радев.

„ Нека като обеца на ухото виси споменът за „ сглобката “, която вместо да извършва Конституцията, реши да я трансформира. Днес ние берем отровните плодове на това посягане върху нея ", сподели президентът.

„ Със самата процедура, по този начин както я започнаха и считат да я не престават с един претендент, кадровиците на правосъдната власт подсигуряват не друго, а излагане на риск на самата процедура. Едно е несъмнено - те сътвориха напрежение освен в професионалните среди, само че и в цялото общество. И по този метод да изложат на риск самата процедура и да нанесат сериозен, следващ удар на тази система, която е извънредно значима за българската държавност “, сподели още президентът.

Той уточни, че " освен обществото, само че и партиите ще завоюват, в случай че най-малко за няколко дни загърбят тематиката „ кой е по-лош “ и отворят огромния спор, който всички ние чакаме - по какъв начин се създадат по този начин, че в случай че вземат властта, България да бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата ".

Румен Радев разяснява и връзките сред България и Северна Македония. „ Преговорите завършиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по Договора за добросъседство и съдействие. Ако приказваме за разговор, той следва да се води сред Северна Македония и Европейската комисия. Диалог, въз основата на признатата преговорна рамка за РСМ и то с цялостно единогласие от всички страни членки, призната и от държавното управление на Северна Македония. Диалог по изискванията, които РСМ би трябвало да извърши, тъй че да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз. България може да оказва помощ в този развой ", акцентира Румен Радев.

Инфо: NOVA

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР